Jaarverslag 2019

Vrije Tijd

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Vrije tijd?

Thema Vrije tijd Doel 1: Inwoners hebben de ruimte om in hun vrije tijd zelf en met anderen actief te zijn en initiatieven te nemen.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Cultuur

1.

Inwoners kunnen gebruik maken van subsidies voor amateurkunst en Geins Geluk. Daarmee dagen we hen uit om creatief en ondernemend te zijn. Zo versterken we contacten tussen inwoners, maar proberen we ook inwoners te bereiken die minder gauw meedoen.

De subsidies voor amateurkunst en Geins Geluk zijn structureel beschikbaar. In 2019 zijn 9 aanvragen voor amateurkunst toegekend en 32 voor Geins Geluk. Diverse mensen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in een gesprek uitleg te krijgen over de subsidiemogelijkheden.

2.

De bibliotheek is er voor alle inwoners van Nieuwegein. Zij heeft boeken, kranten en tijdschriften voor ontspanning, informatie en beeldvorming. De leeszaal van de bibliotheek is bij uitstek een plek om elkaar te ontmoeten. De bibliotheek organiseert daarnaast (gratis) activiteiten voor jong en oud; activiteiten gericht op ondersteuning, ontwikkeling, ter inspiratie of ter verrijking van het dagelijks leven.

De bibliotheek voert activiteiten uit die aansluiten op de persoonlijke ontwikkeling en de verbetering van de maatschappelijke kansen van Nieuwegeiners. De gemeenteraad besloot in 2019 om de bibliotheek structureel aanvullende subsidie te verlenen waardoor de bibliotheek haar activiteiten kon blijven uitvoeren.

3.

Twee pop-activiteiten worden (financieel) ondersteund, een openlucht stadsfestival en een wijkgericht festival. Het stadsfestival kreeg in 2018, een kleinere opzet op een nieuwe plek en met nieuwe samenwerkingspartners. Deze weg wordt in 2019 voortgezet om het 25 jarig jubileum tot een succes te maken. Het wijkgerichte festival vindt in 2019 voor de 7e keer plaats.

Het Geinbeatfestival vond in 2019 voor de 25e keer plaats. Samen met het Akoesticafe werd dit festival door 1200 mensen bezocht. Ook het wijkgerichte festival Gluren bij de buren was succesvol. Hier kwamen 2775 bezoekers op af. Gluren bij de buren vond in 2019 voor de 9e keer plaats (in de begroting stond abusievelijk voor de 7e keer).

4.

Evenementen hebben zowel een maatschappelijke, culturele als economische meerwaarde. Door een verbindende en coördinerende rol sturen wij daarom op een zo gevarieerd en aantrekkelijk mogelijk aanbod. Daarbij wordt gebruik gemaakt van contacten en samenwerking vanuit binnenstadsmanagement en citymarketing.

De evenementenkalender kende in 2019 een groot aantal vaste evenementen zoals Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Kaarslicht in Vreeswijk. Het Kolkfeest vond voor de tweede keer plaats, inclusief een extra avond speciaal gericht op jongeren. Het vanuit binnenstadmanagement geïnitieerde evenement City zingt! beleefde alweer de derde editie en in december was het opnieuw mogelijk om te schaatsen op de Markt. De stadsmarketingpartners namen initiatief voor een nieuw evenement: de PLOFparade. Hierbij werden inwoners uitgenodigd de stad te ontdekken en werd een aantal objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie onder de aandacht gebracht. In februari organiseerde de gemeente opnieuw het jaarlijkse evenementenplein, een bijeenkomst om organisatoren te informeren en het netwerk te versterken.

5.

We brengen in beeld wat wel/niet goed gaat rondom evenementen en waar mogelijkheden liggen voor verbetering (waarbij we ook oog hebben voor afstemming en spreiding van evenementen over Nieuwegein). Hiervoor voeren we een onderzoek uit onder stakeholders (organisatoren, bezoekers etc.). Dit vormt de basis voor een herijking van het evenementenbeleid waarbij we overwegen de mogelijkheden en bijbehorende budgetten te verruimen.

Naar aanleiding van motie M129 voerden we een haalbaarheidsonderzoek uit naar de mogelijkheid om evenementen vrij te stellen van precariobelasting. Dit heeft er toe geleid dat vanaf 2019 organisatoren niet meer hoeven betalen voor gebruik van de openbare ruimte. Volgend hierop troffen we de eerste voorbereidingen voor actualisatie van het evenementenbeleid waar we in 2020 op voortborduren.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel 1: Inwoners hebben de ruimte om in hun vrije tijd zelf en met anderen actief te zijn en initiatieven te nemen.

Bewegen, Sport en Spelen

6.

Wij verlengen de subsidie voor de buurtsportcoaches waarmee sport- en beweegactiviteiten voor senioren, jeugd en mensen met een beperking in ieder gebied in Nieuwegein zijn geborgd. Samengewerkt wordt met diverse partijen in Nieuwegein, zoals sportverenigingen, MOvactor, Geynwijs, kinderopvang en basisscholen. Inwoners en verenigingen kunnen voor een advies of met een idee terecht bij de buurtsportcoaches.

In 2019 hebben we een subsidie verleend voor de inzet van 6 fte aan buurtsportcoaches, 0,8 fte voor een coördinerende buurtsportcoaches en 1 fte voor de sportparkmanager Galecop. Zij hebben als doel alle inwoners in Nieuwegein aan het bewegen te krijgen en zijn voor hun aandachtsgebieden aanspreekpunt, denken mee, geven advies en organiseren en coördineren activiteiten voor inwoners, verenigingen, vrijwilligers en bedrijven. In 2019 hebben de buurtsportcoaches succesvol de Nationale Sportweek georganiseerd waarvan Nieuwegein hostcity was. Ook is met de buurtsportcoaches gekeken hoe met behulp van externe financiering het werkgebied vergroot kan worden, bijvoorbeeld op het gebied van vakleerkrachten sport voor het basisonderwijs.