Jaarverslag 2019

Vrije Tijd

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Vrije tijd?

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Cultuur

1.

Theater, bibliotheek en musea zijn culturele basisvoorzieningen die voor alle inwoners toegankelijk zijn. We continueren daarom de subsidies op deze instellingen, omdat zij zonder subsidie geen bestaansrecht hebben. We stimuleren onderlinge samenwerking en denken mee in veranderprocessen, zodat het aanbod van deze voorzieningen zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften en interesses van de Nieuwegeinse inwoners.

Met alle gesubsidieerde culturele instellingen werden in 2019 twee tot drie bestuurlijke overleggen gehouden. Samenwerking is als vast agendapunt besproken. In 2019 was de samenwerking in het Atriumproject voor de bibliotheek een belangrijk thema net als het structurele exploitatietekort. Met DE KOM werd gesproken over de toekomst voor het Kunstencentrum. Speciale aandacht was er voor de financiële situatie bij Het Vreeswijks Museum in 2019.

2.

Begin 2019 leggen we een voorstel voor aan de gemeenteraad over de aangenomen motie over het te verwachten exploitatietekort van De Tweede Verdieping.

In februari 2019 is de gemeenteraad gevraagd om de subsidie aan de bibliotheek te herijken en te verhogen met het exploitatietekort. Na een zorgvuldig traject heeft hierover op twee momenten besluitvorming plaatsgevonden.  

3.

Samen met de architect van het gebouw onderzoekt DE KOM de mogelijkheden van het leggen van een betere verbinding tussen café en ontvangsthal en de fysieke zichtbaarheid naar buiten toe, omdat je buiten niet ziet wat er binnen gebeurt. We verwachten dat een minder gesloten gebouw meer levendigheid brengt, meer bezoekers trekt en daardoor tot een hogere waardering bij inwoners leidt.

Samen met architect Patrick Koschuch heeft DE KOM in 2019 gekeken naar de mogelijkheden van het leggen van een betere verbinding. Dit moet zich nog vertalen in een plan van aanpak.  

4.

De culturele instellingen bieden aan een grote groep vrijwilligers een zinvolle vrijetijdsbesteding. Met hun inzet helpen deze vrijwilligers deze culturele instellingen te kunnen bestaan. Bovendien worden zo communities gevormd van mensen die ook naast hun vrijwilligerswerk een beroep op elkaar kunnen doen. Het VrijwilligersHuis vervult daarbij een aanjagende rol.

Binnen de kunst- en cultuursector zijn veel vrijwilligers actief, met taken die variëren van bestuurlijk tot meer uitvoerend. De Museumwerf en bibliotheek De tweede verdieping hebben de meeste vrijwilligers binnen de kunst- en cultuursector. Het Vrijwilligershuis vervult een rol in het matchen als er vraag is naar vrijwilligers. Het is onze ervaring dat organisaties vaak zelf hun vrijwilligers regelen vanuit de leden of mensen die zich betrokken voelen bij de betreffende organisatie.

5.

DE KOM werkt samen met de initiatiefnemers van Onze Stad Nieuwegein en de gemeente aan een voorstel voor het creëren van een culturele broedplaats en platform; een ontmoetingsplek (ook voor jongeren), waar initiatieven kunnen bloeien en waar ruimte is voor experimenten. Wij verwerken dit in een voorstel dat we eind 2018/begin 2019 voorleggen aan de gemeenteraad over de uitwerking van de motie over cultuur in de binnenstad.

In 2019 is een voorstel voorbereid voor het creëren van een culturele broedplaats en platform als antwoord op de motie Kunst verrijkt de Binnenstad. Dit is gebeurd in samenwerking met DE KOM, De Tweede Verdieping en Stichting Stadslab Nieuwegein naar aanleiding van motie M120 Kunst verrijkt de Binnenstad. De motie spreekt nadrukkelijk over het betrekken van toekomstige bewoners. Vanwege deze strekking gaan we in 2021 aan de slag met deze motie.

6.

De bibliotheek heeft activiteiten op het gebied van positieve gezondheid en preventie, taal, inkomensondersteuning, opvoeden en opgroeien en participatie. De culturele programmering van de bibliotheek biedt volop mogelijkheid voor inwoners om andere mensen te ontmoeten, om te leren, om kennis te maken met nieuwe technologieën, media en mediawijsheid.

Activiteiten in 2019 die de bibliotheek georganiseerd heeft aan de hand van de subsidieaanvraag in het kader van opvoeden en taalontwikkeling zijn bijvoorbeeld de ouder-kindochtenden, Taalbrigade, de voorleesbrigade en bezoeken van de VVE-groepen. Het interactief gezondheidsplein is een fysieke plek in de bibliotheek waar veel informatie te vinden is over gezondheid, welzijn en lifestyle in Nieuwegein. Kennismaken met nieuwe technologieën als 3D-printen en robotica konden kinderen bijvoorbeeld in de Media Makerspace.

7.

Met de intrede van het continurooster, zijn kinderen steeds vaker vroeger uit school en zoeken ouders naar een zinvolle besteding van de vrije tijd op reguliere schooldagen. In samenwerking met de scholen in het primair onderwijs, de centra voor kinderopvang, MOvactor en Verbindion, heeft DE KOM voor deze kinderen een aantrekkelijk programma met buitenschoolse activiteiten.

DE KOM maakt gebruik van cultuurcoaches. Cultuurcoaches zijn kunstvakdocenten die met hun pedagogische en kunstzinnige expertise in staat zijn verbinding te leggen tussen het cultuuronderwijs van de individuele scholen en partijen in Nieuwegein die culturele activiteiten willen organiseren buiten de school. Zo werden in de herfstvakantie van 2019 samen met Verbindion diverse workshops en clinics georganiseerd. Met Partou kinderopvang organiseerde DE KOM een vakantieprogramma. Een naschools activiteitenprogramma werd gerealiseerd in samenwerking met organisaties voor kinderopvang en de scholen. Ingezet werd verder op een activiteitenprogramma voor jongeren om hun maatschappelijke betrokkenheid te vergroten en tot slot zijn weer meerdere schoolorkesten en koren in de wijk georganiseerd.

8.

Zoveel mogelijk Nieuwegeinse kinderen en jongeren komen, ongeacht hun achtergrond, in aanraking met cultuureducatie. Wij continueren om die reden de samenwerking met Kunst Centraal, de Nieuwegeinse schoolbesturen en DE KOM. Zo maken we kinderen onder andere bewust van hun culturele leefomgeving en worden zij gestimuleerd om samen met ouders of verzorgers een bezoek aan de instellingen te brengen of anderszins gebruik te maken van het aanbod van de culturele instellingen.

Kunst Centraal is een organisatie, die met subsidie van de provincie Utrecht en de gemeente, kunst- en cultuureducatie verzorgt in het primair onderwijs. Alle 28 schoolvestigingen in Nieuwegein participeerden in 2019 in het cultuurprogramma en het kunstmenu van Kunst Centraal. Deze programma’s hebben alle groepen 1 t/m 8 voorzien van een jaarlijkse kunst- en cultuuractiviteit. In 2019 zijn gesprekken gevoerd met Kunst Centraal in de aanloop naar een nieuw protocol voor de periode 2021-2024.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Sport

1.

We continueren de samenwerkingsrelatie met de NV Sportinrichtingen Nieuwegein (Verbindion) en daarmee de doorontwikkeling van de functie van buurtsportcoaches en sportparkmanager (sportpark Galecop). Daarbij willen we onderzoeken, in samenwerking met de buurtsportcoaches, wat nog meer nodig is aan stimuleren, aanjagen en ondersteunen dat het voor alle inwoners mogelijk is om aan de beweegnorm te voldoen.

We hebben een goede samenwerkingsrelatie met NV Sportinrichtingen Nieuwegein. De functies van de buurtsportcoaches en de sportparkmanager blijven we doorontwikkelen naar aanleiding van nieuwe of veranderende vragen en inzichten vanuit de maatschappij, de (sport)verenigingen of het bedrijfsleven. Om meer inwoners aan de beweegnorm te laten voldoen zijn we dit jaar gestart met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) en met Bewegen Op Recept 2.0 (BOR 2.0). Hierbij worden inwoners door middel van een sportaanbod onder andere gestimuleerd om meer te bewegen. Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd om inwoners kennis te laten maken met verschillende vormen van bewegen met als doel inwoners te enthousiasmeren hier structureel aandacht aan te blijven besteden.

2.

Als vervolg op ‘Bewegen Op Recept’ (BOR) gaan we invulling geven aan een nieuwe versie (BOR 2.0), waarbij op gestructureerde wijze patiënten gestimuleerd worden te voldoen aan de Beweegrichtlijn 2017.

Vanaf november 2019 zijn we begonnen met BOR 2.0 bij het EMC en de Galecopperboog. Voor elke deelnemer is het mogelijk om voor € 35 drie maanden bij een vereniging of sportaanbieder te sporten. Hierdoor kan laagdrempelig kennis worden gemaakt met verschillende vormen van bewegen met als doel deelnemers te enthousiasmeren structureel te blijven bewegen. Er is een intensieve samenwerking gestart waarbij huisartsen en fysiotherapeuten inwoners aanmelden voor dit project, buurtsportcoaches inwoners begeleiden naar sportactiviteiten en sportverenigingen nieuwe sporters verwelkomen en begeleiden. Het Mulier Instituut doet onderzoek en neemt een vragenlijst af bij deelnemers bij de start van het traject, na 3 maanden en na 1 jaar zodat BOR 2.0 gemonitord wordt en kan worden doorontwikkeld.  

3.

We stimuleren en faciliteren we sportverenigingen om activiteiten met sporten en bewegen  te organiseren voor inwoners met een beperking. De sportactiviteiten worden aangeboden via Geynwijs en kunnen onderdeel uitmaken van het doelenplan. De buurtsportcoach doet de intake met de inwoner op verwijzing van Geynwijs. Inwoners met een beperking kunnen ook buiten Geynwijs om deelnemen aan de activiteiten.

Tijdens de Nationale Sportweek is een Uniek Beweegplein georganiseerd, waarbij inwoners aangepast sporten konden proberen. In 2019 hebben er 36 beweegintakes plaats gevonden waarbij een buurtsportcoach samen met een inwoner met een beperking op zoek gaat naar passend beweegaanbod. Daarnaast ondersteunen de buurtsportcoaches verenigingen in het opzetten van beweegactiviteiten voor inwoners met een beperking. We kijken bij dit onderwerp ook over onze gemeentegrenzen heen. We hebben een goede samenwerking binnen de regio Lekstroom waarbij een regio-coördinator sinds 2019 inwoners met een beperking en aangepast sportaanbod met elkaar verbindt.

4.

In samenhang met eerder genoemde punten stimuleren en faciliteren wij grote en kleine initiatieven uit de samenleving die met sport en bewegen bijdragen aan een gezonde leefstijl en zingeving van de inwoners van Nieuwegein. Naar aard en omvang van het initiatief sturen we meer of minder op samenwerking tussen de clubs en verbinding met zorginstellingen, het bedrijfsleven en het maatschappelijke veld in het algemeen. Samengevat als maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (MVO). De buurtsportcoach en de sportparkmanager spelen - waar nodig - een belangrijke rol in het leggen van de verbanden.

De sportparkmanager is in 2019 voor het eerst een heel jaar actief geweest. Dit heeft geleid tot mooie maatschappelijke resultaten, bijvoorbeeld het ontwikkelde parkeerconcept op Galecop voor Papendorp met betrokkenheid van de penitentiaire inrichting en statushouders.
De buurtsportcoaches hebben elk een aandachtsgebied op basis van onderwerp (ouderen, mensen met een beperking, verenigingen, vrijwilligers, onderwijs, evenementen en het bedrijfsleven) en op basis van geografie (wijken). Hierdoor kunnen ze verbindingen leggen tussen deze verschillende velden en zijn ze daarnaast zichtbaar voor de verschillende groepen. Zo zijn zij een spin in het sportweb in de gemeente Nieuwegein.

5.

We onderzoeken de mogelijkheden om het openbare gebied aantrekkelijker en uitdagender te maken voor spelen, sporten en bewegen.

De integrale visie op spelen is in 2019 vastgesteld. Verder waren er concrete projecten in de openbare ruimte die veelal voortkomen uit bewonersinitiatieven. Zo is in 2019 bijvoorbeeld gewerkt aan het ontwikkelen van een frisbeeparcours en is het opnieuw inrichten van de fietscrossbaan verder geconcretiseerd.

6.

We zetten de vernieuwing van sportaccommodaties voort (uitvoering van het raadsbesluit over het “Plan onderwijshuisvesting BO en sportaccommodaties 2030”).

In 2019 is gewerkt aan de ontwikkeling van de school- en sportaccommodatie in Doorslag en Vreeswijk. Door de scholen wordt gewerkt aan het verder uitwerken van de toekomstige samenwerking. Ook is een verkeersonderzoek in de wijk Doorslag uitgevoerd. De vernieuwing van sportaccommodaties duurt langer dan verwacht. We vinden het belangrijk dat het proces rond de ontwikkeling van de school- en sportaccommodaties in Doorslag en Vreeswijk zorgvuldig plaatsvindt. De samenwerking met onze partners kost tijd.

7.

Als de fiscale regelingen vanuit het Rijk duidelijker zijn, zijn we bereid om opnieuw naar de positionering van het sport-gerelateerde maatschappelijk vastgoed te kijken.

Het jaar 2019 was het eerste jaar na de wijziging van het BTW-Sportbesluit. De gemeente en de N.V. Sportinrichtingen Nieuwegein hebben samengewerkt aan het tot stand komen van een dienstverlenings-overeenkomst. De positie van het sport-gerelateerde maatschappelijk vastgoed van de gemeente zal, als nadere uitwerking van de voor 2020 beoogde strategische visie op het maatschappelijk vastgoed, worden onderzocht. Daarvoor is wel meer duidelijkheid over de fiscale aspecten nodig dan in 2019 bekend was.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Stadspas

1.

Met het inzetten van de Stadspas is het lokale sport- en cultuuraanbod ook voor mensen met een laag inkomen bereikbaar, in het bijzonder voor kinderen. In 2019 wordt het aanbod van de Nieuwegein Stadspas verder uitgebreid. We gaan verder met het benutten verbeteringsmogelijkheden die we zien op basis van het uitgevoerde tevredenheidsonderzoek. We geven meer aandacht aan communicatie richting pashouders, zodat het aanbod nog beter bekend is bij de inwoners.

In 2019 zijn er 15 nieuwe lokale aanbieders op het gebied van sport en cultuur aangesloten. We zien dat vooral kinderen gebruikmaken van de pas. We hebben in 2019 ingezet op bekendheid van de Stadspas en de activiteiten: er is een maandelijkse advertentie in de Molenkruier (lokale krant), de Facebook-pagina wordt wekelijks onderhouden en er is een nieuw programmaboekje samengesteld.