Jaarverslag 2019

Vrije Tijd

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Vrije tijd?

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Cultuur

1.

De musea werken samen aan het vergroten van de zichtbaarheid van het erfgoed in Nieuwegein. Daartoe organiseren zij diverse (ook gezamenlijke) activiteiten en brengen zij het blad Cronyck de Geyn uit, waarmee inwoners kennis kunnen opdoen over de geschiedenis van de stad en haar rechtsvoorgangers.

In 2019 is de start geweest van de bouw van een historische stadskraan voor Utrecht op de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. Hiervoor is een ambachtsschool op de Museumwerf gerealiseerd. De ambachtsschool maakt gebruik van de kennis en vaardigheden van ambachtslieden die nu op de Museumwerf werkzaam zijn. Het techcollege van ROC is betrokken als opleider. De stadskraan heeft regionale publiciteit gekregen en heeft zo bijgedragen aan het vergroten van de zichtbaarheid van de Museumwerf. Tot slot zijn de drie musea met elkaar in gesprek over een andere organisatievorm in de toekomst die de positie van de musea versterkt en bijdraagt aan meer zichtbaarheid.

2.

Met het faciliteren en onder de aandacht brengen van Open Monumentendag, hopen we de belangstelling voor deelname aan Open Monumentendag te vergroten, zodat meer deelnemers zich melden en Nieuwegein op de landelijke website een aantrekkelijk aanbod kan laten zien.

De belangstelling voor Open Monumentendag lijkt toe te nemen, al is gemeentelijke inzet nog steeds een vereiste. De samenwerking tussen organiserende partners onderling is versterkt en op meerdere locaties worden activiteiten aangeboden. Dit jaar voeren er schepen tussen Jutphaas en Vreeswijk om bewoners van Noord naar Zuid te brengen en op de Museumwerf kon men een theatervoorstelling bijwonen.

3.

Door samen met partners in de stad een programma te presenteren tijdens de Nationale Archeologiedagen 2018 hopen we de belangstelling voor deelname aan de Nationale Archeologiedagen 2019 te vergroten, met als doel uiteindelijk een jaarlijks terugkerend evenement dat inzet op kennisvergroting over Nieuwegeins verleden

In 2019 hebben in het kader van de Nationale Archeologiedagen activiteiten plaatsgevonden bij DE KOM, De Tweede Verdieping en de Historische Kring Nieuwegein. Een selectie aan vondsten uit de opgravingen op het Klooster werd gepresenteerd in Museum Warsenhoeck. Over de vondsten op het Klooster zijn lezingen gegeven tijdens de Nacht van de Geschiedenis bij Pecha Kucha Utrecht, in Museum Batavialand en bij De Tweede Verdieping.

4.

Met het boekje van het Buitenmuseum kunnen inwoners en overige bezoekers met de genummerde routes langs de beelden fietsen. Er is een Noord- , Midden- en Zuidroute. Via www.nieuwegein.nl/beeldendekunst kan een gpx-bestand gedownload worden met de fietsroutes. De rondleidingen in het Buitenmuseum zijn nog in de ontwikkelfase. Incidenteel vindt er al wel een rondleiding plaats, we gaan dit in 2019 uitbouwen. In het schooljaar 2018/19 start voor de groepen 7 van basisscholen een les waarin een bezoek aan de beelden van het Buitenmuseum is verwerkt. De beelden zijn hiermee structureel in het lesprogramma van kunsteducatie (via het Kunstmenu) opgenomen.

Kunst Centraal heeft een schoolproject met fietsroute ontwikkeld dat zich richt op het Buitenmuseum in Nieuwegein. In het schooljaar 2019 is dit gestart. Er zijn fietsroutes rond de vier buurtpleinen gemaakt langs de beelden van het Buitenmuseum. In de Week van het Geluk in september 2019 zijn daar ook rondleidingen door een gids gedaan.

5.

We dragen bij aan het realiseren een toeristisch overstappunt in het gebied Laagraven en aan een nieuwe fietsroute voor een dagje uit langs de waterwerken.

Vanuit stadsmarketing is de input geleverd voor het toeristisch overstappunt in het gebied Laagraven. Hierbij wordt ingezet op het onder de aandacht brengen van de parels gevestigd in Nieuwegein.

6.

Samen met de U10-gemeenten en het recreatieschap participeren we actief in het ontwikkelen van een recreatievisie voor de regio Utrecht.

Binnen de U10 is in 2019 de bestuurstafel Groen en Landschap gevormd.  Deze bestuurstafel wil ervoor zorgen dat diverse onderwerpen waaronder landschap en cultuurhistorie, natuur en recreatie ook goed worden meegenomen in de regio. In 2019 is vanuit deze bestuurstafel gewerkt aan het Ontwikkelbeeld Groen en landschap om de vijfde pijler te vormen voor het REP (Ruimtelijk Economische Programma).

7.

We faciliteren de ontwikkeling van nieuwe fiets- en wandelroutes. Naar verwachting zal het Hollandse Waterliniepad als wandelroute in 2019 in ontwikkeling komen.

Op initiatief van de stadsmarketingpartners is in 2019 een nieuwe fietsroute ontwikkeld langs de historische werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en andere unieke parels van Nieuwegein. Deze route is online te vinden op www.stadsmarketingnieuwegein.nl en zal in het voorjaar ook offline te vinden zijn op de nieuwe TOP in Laaggraven. Zie de volgende paragraaf voor de wandelroute.