Jaarverslag 2019

Bedrijfsvoering

Wat hebben we bereikt?

De invlechting van de voormalig Pauw bedrijven is goed verlopen. Uit een interne evaluatie blijkt dat deze nieuwe collega’s tevreden zijn en trots om bij de gemeente te werken. De Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA) is geïmplementeerd. Regelingen en kaders zijn bijgewerkt en processen zijn aangepast.

Wij hebben belangrijke stappen gezet om op het vlak van privacy en informatiebeveiliging beter toegerust te zijn. Informatiebeveiliging wordt nader toegelicht bij de ENSIA verantwoording.  Om de privacy awareness in de organisatie te vergroten is het ‘Grote Datalekkenspel’ ontwikkeld en door bijna 100 andere gemeenten inmiddels overgenomen voor hun eigen awareness-campagnes. In lijn met motie M76 zijn alle commerciële tracking cookies van gemeentelijke websites verwijderd. Met de implementatie van Zivver is de kans op het per ongeluk lekken van privacygevoelige informatie kleiner geworden.

Een mooi voorbeeld van wat samenwerking tussen gemeenten in de regio kan opleveren is de vernieuwing en migratie van het datacenter. Dit was een grote en complexe operatie. Met de lancering van het nieuwe (sociaal) intranet is een grote stap gezet in het bevorderen van de onderlinge samenwerking binnen de organisatie en het delen van ervaringen en successen.

In 2019 heeft u als Raad besloten om de P&C cyclus te verbeteren. De belangrijkste aanpassing is dat een tussentijdse bestuursrapportage, met een financiële en inhoudelijke verantwoording en vooruitblik, de voor- en najaarsnota vervangt. In 2019 zijn voor de begroting 2020 de financiën per product toegelicht in plaats van op taakvelden, waardoor de begroting beter leesbaar is geworden.

Tot slot stond 2019 in het teken van de verduurzaming van onze bedrijfsvoering door plaatsen van led-verlichting en het uitbreiden van het aantal zonnepanelen. Met de verdere professionalisering van onze inkoopfunctie is ook het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen getekend en een actieplan hiervoor opgesteld.

Integriteit
Het thema integriteit bij de gemeente Nieuwegein heeft in 2019 extra aandacht gekregen vanuit de invoering van de wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA). Hoewel de arbeidsverhouding per 1 januari 2020 maximaal gestoeld is op het Burgerlijk Wetboek blijft de ambtenarenstatus bestaan. In dat licht zijn alle afspraken, spelregels en het beleid op het terrein van integriteit gescreend, opnieuw gebundeld en in het personeelshandboek geplaatst. Verder is het afleggen van de ambtseed door nieuwe medewerkers (een verplicht onderdeel van het introductieprogramma) vernieuwd.

De nieuwe accountant heeft extra aandacht gevraagd voor fraudepreventie en het zichtbare toezicht daarop. Dit heeft geleid tot een eerste ambtelijke analyse voor de jaarrekeningcontrole 2019. Verder is eind 2019 een RI&E gestart met daarbij specifiek aandacht voor de psychosociale arbeidsbelasting (PSA). In die PSA wordt ook ingegaan op integriteitsaspecten en dan met name wat betreft de omgangsvormen met elkaar.

Informatiebeveiliging ENSIA
ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) heeft tot doel het verantwoordingsproces over informatieveiligheid bij gemeenten te professionaliseren door het toezicht te bundelen en aan te laten sluiten bij de gemeentelijke Planning & Control-cyclus. Om die reden wordt er ook in de jaarstukken over verantwoord. Op het vlak van informatiebeveiliging is voor alle gemeentelijke websites in beeld gebracht wat hiervan de veiligheidsrisico’s zijn en zijn alle negen hoge veiligheidsrisico’s geëlimineerd. Andere belangrijke resultaten van het afgelopen jaar zijn:
·         Invoeren van veilig e-mailen en bestanden delen met ZIVVER
·         Aanstellen van een Technical Security Officer
·         Aanschaf van een nieuwe firewall.
Uit de zelfevaluaties en audits voor DigiD en Suwinet is naar voren gekomen dat we aan alle normen voldoen. Uit de zelfevaluaties voor BAG, BGT en BOR is naar voren gekomen dat we ruimschoots aan de gestelde normen voldoen.