Jaarverslag 2019

Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Bescherming

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Aanvullend op het schakelteam U16 mensen met verward gedrag, zetten we in Nieuwegein in op;

1.

Een structurele inbedding van outreachend werken in Nieuwegein in relatie tot GGZ in de wijk

In 2019 is het outreachteam verder gepositioneerd, in eerste instantie met Altrecht, Lister en Abrona. Vanaf april is afscheid genomen van Altrecht in deze samenwerking, omdat uit de praktijk bleek dat de specialistische GGZ-expertise niet nodig bleek in de casussen.

2.

We onderzoeken de noodzaak van een 24/7 bereikbaarheid van een meldpunt zorg en overlast.

Dit is onderzocht. Het meldpunt is 24/7 bereikbaar. Gelet op de niet-acute situaties die worden gemeld is 24/7 beschikbaarheid (in de zin van daadwerkelijke bezetting) vooralsnog niet efficiënt.

3.

We zetten in op bewustwordingsbijeenkomsten in de wijk, en de implementatie van een signalerings- en crisiskaart voor inwoners met verward gedrag.

In 2019 zijn er op 3 buurtpleinen “samen zonder stigma”-bijeenkomsten georganiseerd voor inwoners en geïnteresseerde professionals. Zorgorganisaties zijn benaderd om inwoners met een ggz-problematiek te wijzen op de mogelijkheden van de crisiskaart voor hun cliënten (een zelfhulp instrument). Dit heeft nog niet tot voldoende gebruik hiervan geleid. We gaan in 2020, samen met  het steunpunt GGZ, partijen weer actief benaderen.
De signaleringskaart (handvatten voor inwoners hoe om te gaan met verward gedrag en hoe te melden) heeft nog geen uitrol gehad over de andere wijken. In 2020 gaan we met de wijkcoördinatoren bekijken hoe dit het beste kan worden opgepakt.