Jaarverslag 2019

Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Bescherming

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

We geven verder vorm aan de samenwerking U16 en Lekstroom in opgave wonen en vormgeven afspraken over belangrijke uitwerkingsvraagstukken zijn taakverdeling, afspraken over transformatie en transitie ( kwaliteit, inkoop, wachtlijsten, sturing, afbouw centrumgemeente taak en financiële voorwaarden).

Begin 2019 zijn de U16 gemeenten gezamenlijk met Utrecht de contractafspraken aangegaan voor 3 jaar (2020, 20121 en 2022).
Medio 2019 zijn de bestuurlijke afspraken over ambulantisering (aantallen te leveren woningen en randvoorwaarden) vastgesteld door alle colleges van de U16 gemeenten.
Verder heeft 2019 in het teken gestaan van de voorbereidingen van een regioplan Lekstroom (hoe gaan we samenwerken b.v. in de toegang, de woonopgave, spreiding van voorzieningen etc. ) en het U 16 plan (uitgangspunten samenwerking, en afspraken over verdeling innovatiebudget, taakafbakening, overgangsfase, verantwoordelijkheden e.d.).

2.

We gaan lokaal aan de slag met de pilot Proeftuin Inclusieve wijk gaat aan de slag met de concrete uitstroom van 20 cliënten uit het Beschermd wonen naar een zo zelfstandige mogelijke plek in de wijk, waarin de ambitie is om alle bouwstenen van de basisset (volgens de regiokoers U16) in samenhang te verwezenlijken. De Pilot zal ook input genereren voor de verdere invulling op gemeentelijk niveau van de basisset (werk, activering, inkomen, acceptatie in de wijk).

In de Proeftuin Inclusieve wijk  loopt men aan tegen het tekort aan woningen voor de uitstroom. Deels wordt dit nu opgelost doordat er inwoners gaan wonen in de Meander en scheiden van wonen en zorg wordt gerealiseerd in woningen. In 2020 kunnen we in ieder geval al aan de slag met de bouwstenen rondom 10 cliënten.
De bouwsteen “meedoen in de wijk” wordt al wel actief ingezet op de verbinding tussen inwoners met en zonder een psychische kwetsbaarheid.