Jaarverslag 2019

Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Ondersteuning

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

Ten behoeve van de ondersteuning van de mantelzorg onderzoeken we samen met gebruikers en partners de mogelijkheden van een respijthuis.

Een stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Proxima, Santé Partners, Zorgspectrum, Zilveren Kruis en de gemeente, heeft:

  • in overleg met steunpunt Mantelzorg, een behoefteonderzoek uitgevoerd onder 700 mantelzorgers en/of mantelzorgvragers;
  • een visie geformuleerd;
  • een programma van wensen opgesteld;
  • een longlist opgesteld voor potentiële locaties.

In 2020 ronden we het onderzoek af.

2.

De wettelijke verplichting met betrekking tot garantiebanen in de gemeentelijke organisatie pakken we op.

Alle Wsw-medewerkers zijn per 1 januari 2019 in dienst van de gemeente. Als een Wsw-medewerker uitstroomt uit het team Schoonmaak of Groen (wegens pensioen of andere reden), dan wordt deze vacatureruimte ingevuld met een garantiebaan. Daarnaast zijn momenteel 4 garantiebanen ingevuld binnen de organisatie. We benutten iedere kans om extra plekken te creëren voor de doelgroep.

3.

We starten een lokaal werkteam voor ondersteuning van inwoners bij het vinden en behouden van werk. Hierin werken we samen met WIL, Geynwijs en andere maatschappelijke partners.
Het werkteam richt zich op Wsw-ers, mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (klantgroep 2, 3 en 4 van WIL), en inwoners in arbeidsmatige activering (werkteam wordt opgeleid met op maat gemaakt programma Krachtwerk vanuit programma de Brede Toegang).

We hebben een pilot lokaal werkteam uitgevoerd, waarna het werkteam is gestart. De ervaringen hebben we meegenomen bij het ontwikkelen van definitieve lokale werkteams in elke gemeente in samenwerking met WIL. Het lokaal werkteam Nieuwegein is onderdeel van Geynwijs.

4.

Vanaf 1 januari 2019 wordt de Wsw lokaal uitgevoerd in samenwerking met WIL, in samenhang met de Participatiewet en Wmo. Alle Wsw-medewerkers behouden werk en komen in dienst van de gemeente. De expertise van het niet-regeling-gebonden personeel van Pauw wordt geborgd in de nieuwe organisatie. De belangrijkste activiteiten zijn het detacheren van Wsw-medewerkers bij werkgevers, de stichting Beschut Werk in IJsselstein, het Groenteam en Schoonmaakteam binnen de gemeente Nieuwegein en het lokale werkteam, waarin Wsw-medewerkers worden ondersteund in hun ontwikkeling en op hun werkplek. In 2019 wordt de implementatie actief gemonitord en bijgestuurd waar nodig. Daarnaast wordt het evaluatieplan uitgevoerd. De gemeenteraad wordt hierbij betrokken.

De transformatie Wsw is volgens planning uitgevoerd en afgerond. De evaluatie is uitgevoerd in afstemming met uw raad. De hoofdconclusie uit de evaluatie is dat de nieuwe uitvoering van de Wsw ruim voldoet aan de verwachtingen. Zie ook de financiële toelichting onder ‘wat heeft het gekost?’.