Jaarverslag 2019

Wonen en economie

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema wonen

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

 Algemeen

1.

We zetten het succes van het woningbouwprogramma door en bouwen op de in het woningbouwprogramma aangewezen locaties. Naar aanleiding van dit succes, de snelheid waarin woningen worden opgeleverd, nieuwe regionale inzichten en de kansen die zich voordoen in Rijnhuizen en City, bekijken we of de koers van onze woningbouwstrategie heroverwogen moet worden.

De Aanvulling Woonvisie 2015 is vastgesteld (2019-097). Hierin is onze bouwambitie verhoogd naar 5.000 woningen. De kansen die City en Rijnhuizen bieden kunnen daarmee benut worden.

2.

In 2019 wordt de regionale huisvestingsverordening aangepast. We brengen het streven waarbij actief zoekgedrag voorrang krijgt op passief afwachten in bij de discussie over de aanpassing.

De huisvestingsverordening regio Utrecht 2019 is vastgesteld (2019-125). Actief zoekgedrag bevoordelen is in de discussie gebracht, maar niet overgenomen. Wel is het behoud van inschrijftijd geregeld en dit moet leiden tot meer doorstroming.

3.

We stimuleren het bouwen voor ouderen en voor stijgers op de woningmarkt ten behoeve van de doorstroming. Deze woningen zitten met name in het midden en hogere segment .

In de Aanvulling Woonvisie 2015 zijn deze categorieën specifiek als ambities voor het woningbouwprogramma benoemd.

Meer informatie over Woonwijs leest u in het programma Versterking Eigen Kracht, Ondersteuning & Bescherming (programma 5).

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Programma Woonwijs spoor 1: “Langer zelfstandig wonen voor ouderen”.

1.

In 2019 monitoren we de toewijzing van Verzorgd Wonen in een drietal complexen en starten eventueel een volgend complex in de sociale huur.

In 2019 zijn de eerste toewijzingen Verzorgd Wonen gerealiseerd. Er is nog geen volgend project in de sociale huur gestart.

2.

Daarnaast zoeken we complexen in de vrije sector huur en koop waar we het concept Verzorgd Wonen kunnen uitbreiden.

De pilot in de Van Reeslaan is afgerond (Verzorgd wonen in de koopsector).

3.

We werken aan uitbreiding/vervanging van de capaciteit voor huisvesting voor dementerende ouderen.

Samen met Zorgspectrum hebben we locaties in beeld gebracht voor de uitbreiding van capaciteit. Deze locaties worden door Zorgspectrum verder tot ontwikkeling gebracht.

4.

We komen met een regeling voor de toewijzing van nultredenwoningen in de sociale huur.

De toewijzing van de nultredenwoningen in de sociale huur wordt in 2020 opgepakt.

5.

We verstrekken blijversleningen aan particulieren die hun woning willen aanpassen met het oog op het langer zelfstandig blijven wonen

We hebben één blijversleningen verstrekt aan particulieren die hun woning willen aanpassen met het oog op het langer zelfstandig blijven wonen.

6.

De uitgifte van gronden binnen een zone van 400 meter van voorzieningen bestemmen we met voorrang voor doelgroepen voor wie nabijheid van voorzieningen bijdraagt aan zelfredzaamheid.

Deze zorgcirkels zijn in de Aanvulling Woonvisie 2015 geactualiseerd en doelgroepen voor wie nabijheid van voorzieningen bijdraagt aan zelfredzaamheid krijgen voorrang.

7.

We gaan de rol van verhuisadviseur verbreden naar wooncoach.

In 2020 is de rol van de verhuisadviseur verbreed naar wooncoach.

8.

Indien zich kansen voordoen, faciliteren we particuliere wooninitiatieven en groepswonen.

We hebben een ouderinitiatief van jongvolwassen met down syndroom in contact gebracht met Jutphaas Wonen over huisvesting in Hoeverijk

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Programma Woonwijs spoor 2: “Zelfstandig wonen voor kwetsbare inwoners”

1.

We realiseren alternatieve vormen van jeugdhulp met en zonder verblijf: op maat, dichtbij, in gezinsvorm en faciliteren uitstroom (concept Gemengd wonen).

In januari 2019 zijn we gestart met het gemengd wonen project Inn Between. In de Luifelstede zijn 76 kamers waar verschillende doelgroepen tijdelijk met en door elkaar wonen.

2.

We werken verder aan woonvormen voor jongvolwassenen: flexibel met lichte begeleiding om op eigen benen te leren staan (Project Kamer met Kansen).

Kamers met Kansen (25 kamers) vormt een onderdeel van Inn Between (zie 1).

3.

We stimuleren de realisatie van passende woonvormen voor jongvolwassenen met autisme.

De gemeente is in gesprek geweest met (ouders van) jongvolwassenen met autisme. Op dit moment is er nog geen behoefte aan groepswonen voor deze doelgroep. Op individueel niveau worden er passende oplossingen aangereikt.

4.

We werken verder aan tijdelijke woningen voor spoedzoekers (uitbreiding project Pitstop, Tussenvoorziening).

Er is een evaluatie uitgevoerd met het Leger des Heils, Geynwijs, Portaal en de gemeente over de Pitstop. Conclusie was dat dit voor nu voldoende plekken (2) biedt. We blijven monitoren hoe het gaat. Bij Inn Between (zie 1) is ook ruimte gecreëerd om tijdelijk vier spoedzoekers te huisvesten.  

5.

We faciliteren initiatieven voor het ontwikkelingen van nieuwe woon-zorg concepten.

Zie doel 1 en 2.

6.

We gaan in gesprek met relevante partijen voor het vinden van geschikte locaties en gebouwen voor intramuraal wonen, aangezien de vraag en wachtlijsten groot zijn.

We zijn met ZorgSpectrum bezig om diverse locaties te ontwikkelen.
Eind 2018 heeft ZorgSpectrum de hulp van de gemeente ingeroepen bij het tijdig vervangen en uitbreiden van het vastgoed. Het gaat om zowel intramurale zorg (psychogeriatrie en somatiek) als revalidatie en herstel. Gedurende 2019 is gewerkt aan een concept-samenwerkingsovereenkomst tussen ZorgSpectrum en gemeente. Deze overeenkomst ondertekenen wij en het bestuur van ZorgSpectrum in het 1e kwartaal van 2020.

7.

In 2019 zetten we het gesprek - gestart medio 2018 - met Lister en de corporaties voort om na te gaan hoe wij de nu al optredende effecten van de invoering van Beschermd Wonen in 2021 kunnen opvangen.

De decentralisatie van Beschermd Wonen is uitgesteld tot 2022.
In de regio Lekstroom zijn we in 2019 gestart met de aanpak "Weer thuis!". De bedoeling is te komen tot concrete afspraken tussen woningcorporaties, sociale teams en zorgaanbieders over instroom en uitstroom uit Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang in aanloop naar 2022.

8.

We werken aan vermindering van de instroom, en meer uitstroom uit Opvang en Beschermd wonen (project Proeftuin, Housing First)

Door de bestuurlijke ambulantiserings-afspraken in U16-verband stromen inwoners sneller uit naar zelfstandig wonen met begeleiding.
Vanuit de proeftuin Beschermd Thuis werken we samen met Lister en de corporaties aan de uitstroom of het voorkomen van instroom van 20 inwoners volgens de regio visie U16.