Jaarverslag 2019

Wonen en economie

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema wonen

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

City

1.

In het kader van een duurzame City stellen we samen met KWR een energie en waterbalans City op; waarbij de vraag en aanbod van energie en water kwalificeren en duurzame oplossingen zoeken voor de mismatch.

De energie en waterbalans is door KWR opgesteld (zie 2019-391 bijlage 6). Als vervolg hierop is door KWR in samenwerking met de gemeente een subsidievoorstel ingediend bij de Topsector Water & Maritiem voor het design en de ontwikkeling van een circulaire waterketen in City west.

2.

Een kwaliteitsteam gaat City plannen beoordelen op de aspecten stedenbouw, duurzaamheid, business benadering.

Het Q-team met daarin expertise op architectuur/stedebouw, duurzaamheid en business-casebenadering, is actief. Ook welstand (Mooisticht) is in het Q-team vertegenwoordigd.

3.

Bij de duurzame realisatie van City West wordt maatwerk geleverd (modern stadscentrum met hoge stedelijke dichtheid rond een OV-knooppunt) met name gericht op duurzaamheid en mobiliteit.

De Gebiedsopgave is vastgesteld (2019-391) met daarin een uitwerking van de duurzaamheidseisen. De grondexploitatie is herijkt (2019-391) met daarin opgenomen het verbeteren van de noord-zuid en oost-west langzaam verkeerverbindingen van City.

4.

Ten behoeve van de verdere ontwikkeling van City zijn er veel aanvullende verkeersonderzoeken nodig, o.a. onderzoeken voor voetgangersverbinding, fietsstraat, fietsenstalling en oplaadpunten eFiets, deelauto's en parkeren, bestemmingsverkeer.

De genoemde onderzoeken zijn grotendeels gestart. Adviesbureau Ecorys onderzoekt daarnaast de mobiliteit van heel Nieuwegein omdat de mobiliteit in City kan niet los worden gezien van de overige bouwopgaven als bv. Rijnhuizen. Dit onderzoek loopt nog door tot in 2020 omdat gebleken is dat het meer tijd vergt dan vooraf werd ingeschat, en moet resulteren in een strategische mobiliteitsvisie in Q3 2020 en een Mobiliteitsprogramma in Q2 2021; De gemeenteraad heeft separaat en specifiek voor City besloten (2019-391) om o.a. geld beschikbaar te stellen voor diverse verkeersmaatregelen die ook bijdragen aan een ontlasting van de Noordstedeweg. Zie tevens actie 5 en 6 bij programma Leefomgeving en Veiligheid, thema Verkeer en Vervoer.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Routekaart Energieneutraal Nieuwegein

1.

In U16 regioverband stellen we gezamenlijk een Regionale Energiestrategie (RES) op welk dient als regiobod aan het Rijk ter invulling van de afspraken van het Klimaatakkoord. Het Rijk verwacht van alle regio's een bod.

De startnotitie is binnen de U10 vastgesteld (2019-191). Vervolgens is een start gemaakt met het ontwerp RES. Zoals gepland komt het ontwerp RES in mei 2020 naar uw raad.

2.

We ondersteunen diverse sportverenigingen om hun gebouwen te verduurzamen

Bij zes sportverenigingen zijn energiegesprekken gevoerd, energieanalyses gedaan, businesscases berekend en is begeleiding gegeven. Twee sportverenigingen zijn gestart met de uitvoering van energiemaatregelen.

3.

Om Nieuwegein aardgasloos te maken starten we met het traject naar een gemeentelijke Warmtevisie welke kaders geeft voor het opstellen van wijkgerichte warmteplannen.

We zijn gestart met een analyse van de wijken en er zijn twee werksessies met stakeholders gehouden. De transitievisie warmte komt na de zomer 2020 naar uw raad.

4.

In 2019 willen we afspraken maken met de corporaties over een houtskoolschets voor het traject om de corporatiewoningen van het aardgas af te krijgen en te voorzien van duurzame energie.

Afspraken met corporaties zijn nog niet gemaakt, maar we zijn wel met hen hierover in gesprek via stakeholder-bijeenkomsten voor de Transitievisie Warmte. Dit wordt vervolgd in 2020.

5.

In Rijnhuizen gaan wij samen met KWR en partners onderzoeken hoe de warmtevoorziening van de wijk aardgasvrij kan worden en zo mogelijk aan te sluiten op het innovatieve duurzaam laag temperatuur warmtenetwerk vanuit het KWR-project Power-to-X. Parallel hieraan loopt de uitvoering van het Plan van Aanpak Rijnhuizen geeft Energie door de Gebiedscoöperatie Club Rhijnhuizen U.A.

Met Eneco zijn wij in gesprek over de realisatie van een duurzaam laag temperatuur warmtenet Rijnhuizen.

6.

We blijven de resultaten van het regio-onderzoek naar gebruik van diepe aardwarmte volgen voor mogelijkheden voor Nieuwegein.

Er is afstemming met Warmtebron Utrecht, inwoners en andere actoren over het onderzoek naar aardwarmte.
.

7.

We gaan in structureel overleg met Eneco over de verduurzaming van de stadsverwarming, volgens de Eneco Routekaart Verduurzaming Stadswarmte Utrecht/Nieuwegein teneinde de uitvoering hiervan zo nodig te versnellen.

Halfjaarlijks vindt een Bestuurlijk overleg Warmte plaats met Eneco en wethouders duurzaamheid van de gemeenten Nieuwegein en Utrecht, waarin onder andere verduurzaming van warmtelevering wordt besproken.

8.

We helpen inwoners aan kennis over maatregelen en financieringsregelingen om hun huis duurzamer/energiezuiniger te maken: digitaal via het regionaal energieloket ‘Jouw Huis Slimmer’ en persoonlijk via buurtinformatie-bijeenkomsten i.s.m. energieambassadeurs van Energie-N.

In 2019 zijn presentaties gegeven aan een deel van de wijkplatforms: over activiteiten die we uitvoeren voor de Routekaart Energieneutraal. Energie-N heeft ook hieraan deelgenomen. In najaar is gestart met opzetten van Duurzaamheidsloket. Uitwerking volgt in 2020. Ook zijn we gestart met Duurzaamheids-en Verzilverleningen.
Zie ook doel 3, onderdeel 6.

9.

Samen met Energie-N gaan we na of en hoe uitbreiding van de ondersteuning door de energieambassadeurs zinvol kan worden ingevuld. We sluiten daarbij o.a. aan bij de uitrol van Betere Buurten.

Zie doel 3, onderdeel 6

10.

In 2019 starten we met een revolverend fonds voor duurzame maatregelen in synergie met het matchingsfonds Groen Geluk.

Sinds augustus 2019 is het voor huiseigenaren mogelijk gebruik te maken van de gemeentelijke Duurzaamheidslening en Verzilverlening. Er is door ons voor 56 Duurzaamheidsleningen en 1 Verzilverlening groen licht gegeven voor een aanvraag bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Het matchingsfonds is nog niet gerealiseerd.

11.

We faciliteren parkeerplaatsen bij oplaadpalen voor elektrische voertuigen die marktpartijen plaatsen op verzoek van bewoners.

Vanwege toenemende vraag zijn er veel laadpalen bijgekomen. Eind 2019 staan er 130 openbare laadpalen in de stad. Ook zijn er ultrasnelladers geplaatst langs de A27 bij de Linielanding en is er een snellaadstation gerealiseerd aan de Ravensewetering.

12.

We werken pro-actief mee aan andere initiatieven voor duurzame brandstoffen.

We participeren in het waterstofonderzoek in de Utrechtse regio waarin gekeken wordt naar de toepassingsmogelijkheden van waterstof in heavy-duty en gewone voertuigen.

13.

In 2019 stellen we een plan van aanpak op hoe de asbestdaken in Nieuwegein kunnen worden gesaneerd en verduurzaamd (vooruitlopend op het verwachte verbod op asbestdaken vanaf 2024).

Het asbestverbod is door de Eerste Kamer verworpen. Toch is een plan van aanpak in uitvoering:

  • Bewoners met een asbesthoudend dak kleiner dan 35 m2 zijn per brief geïnformeerd over de mogelijkheid dit asbest zelf te verwijderen.
  • In maart 2020 is er een Avond van de raad gepland
  • Informatieavonden worden gepland,
  • De verwachte uitvoering van de asbestsanering is in april/mei 2020.

14.

We stellen een duurzaamheidsprofiel op, zodat dit de gemeentelijke organisatie, inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties stimuleert om met minder vrijblijvendheid en meer ambitie initiatieven te nemen ter verduurzaming van Nieuwegein.

Het  duurzaamheidsprofiel is in september vastgesteld door de raad (2019-283).

15.

We stellen een monitoringssysteem op zodat we jaarlijks kunnen nagaan hoe Nieuwegein scoort op weg naar een duurzame en klimaatneutrale stad in 2040.

Het monitoringsysteem wordt geïntegreerd met de Omgevingsvisie, zodat we geen dubbel werk verrichten. Tot dat deze inrichting werkzaam is, starten we met monitoring en verslaglegging middels de afzonderlijke beleidsprogramma’s en de Staat van Utrecht.

16.

Bij een positief raadsbesluit in oktober 2018 geven we uitvoering aan de visie klimaatadaptatie en het uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie 2019-2022. We willen hiermee voorkomen dat stadshitte, wateroverlast, droogte, en onvoldoende waterveiligheid leiden tot hinder, schade en overlast. De uitvoering van de Klimaatadaptatie zal in 2019 en verder zijn beslag krijgen.

In 2019 is een start gemaakt met het uitvoeringsprogramma van de Visie Klimaatadapatatie (2018-301). Ter illustratie een aantal resultaten:

  • In de Rijtuigenbuurt is voor het eerst in onze gemeente waterbergingscapaciteit in de fundering van parkeerplaatsen aangebracht
  • Er is een kansenkaart voor groen van ’overbodige’ verhardingen opgesteld
  • In de Betere Buurten Schansen noord en zuid zijn klimaatadaptieve maatregelen aan het ontwerp toegevoegd en voor noord hebben we € 175.000 aan rijkssubsidie ontvangen.