Jaarverslag 2019

Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Transformatieagenda

Thema Transformatieagenda Integrale aanpak vanuit alle programma's

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Vanuit de transformatie agenda 2.0 zetten we in 2019 in op het formuleren van een integrale aanpak vanuit alle programma’s met de opgave:

1.

Voldoende woningen voor uitstroom (scheiden van wonen en zorg)

In 2019 lag er, via de bestuurlijke ambulantiseringsafspraken U16, een opgave voor het leveren 32 woningen voor uitstroom. De opgave is niet gehaald, er zijn 20 woningen geleverd.

2.

Een aanpak voor integratie en acceptatie in de wijk

In 2019 zijn er in verschillende wijken anti- stigma bijeenkomsten georganiseerd en trainingen hoe om te gaan met verward gedrag. In de wijk Batau is in samenspel met inwoners en cliënten van Lister een buurtplan gemaakt. Hieruit is o.a. een huiskamer ontstaan en een signaleringskaart (deze kaart geeft handvatten geeft hoe om te gaan met mensen met verward gedrag en wie te benaderen).

3.

Het versterken van signalering door structurele inbedding van het outreachend werken en de inrichting van een meldpunt in de Brede Toegang

In 2019 is het outreachteam verder gepositioneerd en is het voortbestaan voor in ieder geval 2020 geborgd, in afwachting van definitieve evaluatie en besluitvorming bij de koersnota 2021. Het team heeft zich geprofileerd bij ketenpartners, waardoor die het outreachteam veelvuldig weten te vinden.

4.

Voldoende behandeling en begeleiding dichtbij en laagdrempelig in samenspel van Geynwijs met GGZ in de wijkteams

In 2019 is er een gebiedsteam GGZ actief, er is in 2019 nog geen samenspel met Geynwijs.

5.

Een activering richting (on) betaald werk

De arbeidsmatige activering is gerealiseerd. Deze nieuwe vorm van arbeidsmatige activiteiten gericht op ontwikkeling en werk wordt ingezet door het werkteam en inwoners maken hier gebruik van.

6.

Voldoende mogelijkheden voor ontmoeting, maatjes en informele ondersteuning

In 2019 zijn de mogelijkheden voor gezamenlijk eten uitgebreid, is een nieuw inwonersinitiatief voor dagbesteding ondersteund, zijn er meer matches tot stand gekomen met maatjes en is de informele ondersteuning uitgebreid via een samenwerking tussen Abrona en Handje Helpen.

7.

Aanpak van schuldenproblematiek

We hebben een innovatieagenda WIL-gemeenten opgesteld, voor een integrale aanpak van werk, schulden, WMO, Jeugd en welzijn. Onderdelen van deze aanpak zijn de inrichting van een lokaal integraal werkteam bij Geynwijs in samenwerking met WIL en Vitras, en de pilots Maatwerkplaats en Schuldenvrij.