Jaarverslag 2019

Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Versterking eigen kracht

Thema Versterking eigen kracht Programma Eigenwijks (positieve gezondheid en buurtkracht)

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

We starten met een pilot met een zorgverzekeraar en huisartsen om de verwijzing op recept-methode voor meer inwoners beschikbaar te maken en zo hun klachten aan te pakken door inzet op participatie en bewegen.

De pilot is afhankelijk van onder andere samenwerking en deelname van de zorgverzekeraar en gezondheidscentra. De pilot is in december 2019 gestart en wordt in 2020 verder uitgevoerd.

2.

We ontwikkelen een datamonitor op het gebied van positieve gezondheid om zo een beeld te krijgen van zowel ziekte als gezondheid van mensen. De focus in 2019 ligt op de GGZ en buurtinformatie.

De benodigde projectgelden vanuit diverse partijen en fondsen zijn niet bij elkaar gekomen. We gaan nu bekijken of en in welke mate we de data uit de Monitor Sociale Kracht hiervoor kunnen benutten.  

3.

De community-opbouw volgens de ABCD-methode benutten we voor het verbeteren van gezondheid en bv. de proeftuin Beschermd Thuis en andere transformatieprojecten. Hiermee geven we mede vorm aan de nota Vertrouwen in de stad. Daarin werken we, al lerend, samen met wijknetwerken, ondernemers, (zorg)aanbieders, maatschappelijke organisaties en het Nieuwegein Fonds op het gebied van bewonersinitiatieven.

Er is een verdiepende training ABCD (Asset Based Community Development) gegeven aan de wijkcoördinatoren en buurtverbinders van MOvactor. Deze professionals zijn ambassadeurs van het betrekken en versterken van buurten en nemen deel in diverse projecten/programma’s. Daarnaast zijn de uitgangspunten van ABCD ook terug te vinden in Geins Geluk, de Buurtmakersleerlijn en bij KOEK (Klimmen Op Eigen Kracht).

4.

Bewoners en professionals ondersteunen we met workshops op bijvoorbeeld het gebied van community building, inspiratie bijeenkomsten en het helpen en leren van elkaar (‘Leerlijn buurtmakers’). We doen dit in nauwe samenwerking met het Vrijwilligershuis.

Er zijn diverse workshops gegeven en Buurtmakersavonden georganiseerd waar bewoners en professionals kennis konden opdoen en konden leren van elkaar. De buurtmakersavonden en workshops worden in 2020 door het Vrijwilligershuis gefaciliteerd in de vorm van een vrijwilligerscafé en een vrijwilligersacademie.

5.

We continueren het Match Fund Geins Geluk, naast andere laagdrempelige vormen van ondersteuning van bewonersinitiatieven, zoals de subsidies voor de wijkplatforms en inzet van onze eigen medewerkers, en willen de bekendheid daarvan onder bewoners vergroten.

In 2019 zijn 32 initiatieven waargemaakt door een bijdrage vanuit Geins Geluk. We hebben Geins Geluk geëvalueerd (zie raadsbrief 2019-433). In navolging van de aanbevelingen zijn de regels voor inwonersinitiatieven verder aangepast. We blijven inzetten op bekendheid en zichtbaarheid via sociale en lokale media en het vernieuwen van de website www.geinsgeluk.nl.

6.

Van de integrale buurtaanpak (“het EI van Nieuwegein”) in 1 tot 3 buurten ronden we de haalbaarheidsfase af, bereiden we de projectstart voor en starten zo mogelijk in 2019.

In de  3e fase van de transformatieagenda is, op basis van kostenoverweging en meer focus op borging, besloten om niet verder te gaan met deze aanpak in 3 buurten. Wel vinden we het integrale gedachtegoed rond deze aanpak terug in diverse projecten, waaronder het VGZproject rondom Welzijn, Bewegen en Kunst op recept, het meer integraler opzetten van de buurtpleinen, de invulling van het Atrium en in (het vervolg op) de Meerjarenvisie Welzijn.

7.

We realiseren het 2e KOEK (Klimmen op eigen kracht) huis in Jutphaas/Wijkersloot.

Koek 2 is gestart in Jutphaas Wijkersloot.