Jaarverslag 2019

Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Versterking eigen kracht

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Conform de afspraak met de gemeenteraad is in het najaar van 2017 de brede toegang geëvalueerd. Ook in 2019 werken we aan verdere verbeteringen. Daarnaast starten we de voorbereidingen voor de realisatie van integrale wijkteams waarin professionals uit toegangen op verschillende levensterreinen vertegenwoordigd zijn. Dat vraagt nog veel voorbereiding. Onderdeel van de verbeteringen zijn o.a. de volgende activiteiten:

1.

Er wordt gewerkt aan een effectieve intake in de Brede Toegang waarbij financiële problematiek altijd wordt uitgevraagd.

De methodiek Krachtwerk wordt toegepast, waarbij breed - op alle leefgebieden - wordt uitgevraagd.

2.

We brengen verschillende functies van de Brede Toegang in 2019 al onder in wijkpunten, zoals informatie, advies, doorverwijzing en signalering. Het wordt een plek waarin professionals en vrijwilligers met elkaar samenwerken om met elkaar passende oplossingen te vinden en te realiseren voor (ondersteunings-)vragen van inwoners in de buurt.

Er is gestart met het samenbrengen van verschillende professionals in de buurtpleinen. Bijvoorbeeld in La Caza waar in de buurtkamer sportID, betere buurten en de wijkcoördinator werken vanuit de wijk. In 2020 wordt dit verder vormgegeven.

3.

We gaan in 2019 met diverse partners samenwerken in 3 wijkpunten: Zuid, Batau en Centrum

Ja, dit gebeurt op locatie Zadelstede, Ratelaar, Batau en Stadshuis. Ook zijn wij gestart met de uitwerking van de integrale aanpak.

4.

Voor nog twee wijkpunten onderzoeken we waar en binnen welke tijdstermijn deze gerealiseerd kunnen worden.

We zijn gestart met het onderzoek of, waar en op welke termijn we in totaal 5 wijkpunten kunnen realiseren (zie ook hierboven bij ‘functies Brede Toegang’).

5.

We onderzoeken welke ICT-infrastructuur behulpzaam is voor de samenwerking tussen zo vele professionals, vrijwilligers en inwoners.

Met WIZ portaal is een veilige, behulpzame infrastructuur mogelijk, echter is dit portaal nog steeds volop in ontwikkeling. Voor 2020 staat de uitwerking van het inwonersportaal gepland.

6.

De digitale sociale kaart wordt verder doorontwikkeld als hulpmiddel voor inwoners.

De digitale sociale kaart als hulpmiddel voor inwoners is in 2019 doorontwikkeld. De vindbaarheid is vergroot en de functies van het middel is geoptimaliseerd.

7.

Met het opleiden van alle professionals in de Brede Toegang (voor werk, participatie, inkomen, gezondheid, zorg en ondersteuning) in de werkmethodiek krachtwerk faciliteren we het tot stand komen van samenwerking in integrale wijkteams met taal en werkmethodiek.

Alle Geynwijs professionals zijn getraind. De training voor het werkteam en WIL start in 2020. We verkennen in 2020 of ook de zorgaanbieders die actief zijn in Nieuwegein volgens de methodiek gaan werken.

8.

We starten in samenwerking met ROC MN en Hogeschool Utrecht een leerwerkbedrijf om jongeren onder meer een plek aan bieden in de uitvoering van de ondersteuning van inwoners.

Voorjaar 2019 is de Ambachtsschool van start gegaan, een leerwerkbedrijf in samenwerking met ROC MN en de stichting Stadskraan. Naast jongeren, kunnen ook inwoners boven de 27 jaar hier een leerwerktraject volgen. In totaal zijn er 10 leerwerktrajecten gevolgd, waarvan 6 < en 4 > 27 jaar. Ook hebben 3 jongeren er stage gelopen.

9.

We voeren het Europese Subsidieproject CoSie voor (programma Horizon 2020) uit. Dit project helpt professionals in de Brede Toegang om eerder in contact te komen met moeilijk bereikbare doelgroepen door het inzetten van 'storytelling'. Het project draait in 2019 en sluit aan op het traject Krachtwerk dat in 2019 wordt gestart.

Binnen de Brede Aanpak Nypels is de CoSIE-subsidie ingezet op het specifieke thema afval. Vanuit de gevoerde leefbaarheidsgesprekken wordt dit gezien als een belangrijk thema. Samen met bewoners is, in co-creatie, gestart met het aanpakken van problemen in de directe leefomgeving. Vanuit co-creatie ontstaat maatwerk dat aansluit bij de verschillende behoeften van inwoner en overheid.