Jaarverslag 2019

Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Versterking eigen kracht

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

We zetten in op preventie door het versterken van de pedagogische basisinfrastructuur, met een focus op het opvoeden en opgroeien van jeugdigen.

Het programma ‘Kansen voor Jeugd’ 2019-2021 geeft hier uitvoering aan. Inzet in 2019 is geweest:

  • Buurtgezinnen, als pilot in 2017 gestart en is  op basis van evaluatie een geslaagde preventieve interventie gebleken die we structureel geborgd hebben. Gezinnen die het zwaar hebben/overbelast zijn worden gekoppeld aan een stabiel steungezin in de buurt.
  • VoorZorg is als pilot voor 3 jaar gestart en wordt door de jeugdgezondheidszorg uitgevoerd. Het is een landelijk bewezen, preventief (veerkracht herstellend) programma waarbij jonge tienermoeders met een hoog risicoprofiel tijdens de zwangerschap tot het kindje ongeveer 2 jaar is, begeleid worden.
  • We hebben onderzoek laten uitvoeren naar bewezen effectieve preventieve activiteiten rond veerkracht en beschermende factoren die aansluiten op de vraag en het huidige aanbod. We richten ons vooral op het voorkomen van (zware) psychische problemen bij jeugdigen, vanwege echtscheidingsproblematiek ouders en op het voorkomen dat jeugdigen in jeugdcriminaliteit komen.
  • In vervolg op dit onderzoek is in samenwerking met Villa Pinedo een pilot gestart voor een preventieve aanpak voor jongeren met gescheiden ouders. Het doel is het (tijdig) bereiken van jongeren en hen bewustwording rondom de scheiding te brengen - en waar nodig uit te nodigen tot het Buddyprogramma. De voorbereidingen voor een online en offline campagne lopen door in 2020.
  • Met Santé is gesproken over hun preventieve aanbod en behoeften die Geynwijs op school signaleert. Santé heeft zijn aanbod in het najaar 2019 daarop aangesloten.

2.

We agenderen de volgende onderwerpen met de samenwerkingsverbanden PO en VO, schoolbesturen en mogelijke andere partners in het licht van de Nieuwegeinse Educatie Agenda op basis van actualiteit en uitwerking programma Kansen voor Jeugd:
1. Onderwijshuisvesting
2. Onderwijsachterstanden
3. Passend Onderwijs
4. Voortijdig schoolverlaten
5. Ontwikkelingen binnen- en buiten de school in de wijk

Het NEA (Nieuwegeinse Educatie agenda) wordt twee keer per jaar georganiseerd. Daarnaast zijn genoemde onderwerpen ook in andere overlegsituaties besproken.

3.

We gaan in het kader van de educatieve agenda in gesprek over een bovenschools havo/vwo aanbod voor kinderen die buiten de bestaande zorg van VO-scholen vallen en die we niet naar het SO willen zien vertrekken buiten Nieuwegein.

Het samenwerkingsverband passend onderwijs is verantwoordelijk voor het complete passende aanbod van onderwijsvoorzieningen en de spreiding ervan. Naar aanleiding van de door ons geuite wens zijn er in samenwerking tussen gemeente, samenwerkingsverband en scholen in Lekstroomverband collectieve Onderwijs-Zorgarrangementen gestart voor kinderen met een extra zorgbehoefte in het onderwijs. Daarnaast is er meer aandacht voor intensieve extra ondersteuning op de reguliere scholen in Nieuwegein en in de Lekstroom. Wij volgen de ontwikkelingen.

4.

Vanuit de projectmatige Thuiszittersaanpak werken we via de educatieve agenda aan het terugdringen van het aantal thuiszitters, de duur van het thuis zitten en het aantal kinderen met een vrijstelling van onderwijs. Doel is dat in 2020 ieder kind binnen 6 weken na melding een passend aanbod heeft voor onderwijs en/of zorg.

In 2019 hebben we verder gewerkt aan alle acties binnen de vier hoofdthema’s die volgens de Thuiszittersaanpak moeten leiden tot  de genoemde doelstelling. In 2020 loopt de aanpak nog door. Enerzijds werken we nog aan de ambities en daarnaast werken we toe naar borging van de activiteiten in het reguliere proces.

5.

Gemeente, schoolbesturen en Samenwerkingsverbanden voeren in 2019 in de vorm van een Regionale Educatieve Agenda op overeenstemming gericht overleg (OOGO) over het ondersteuningsplan van samenwerkingsverband PO Profi Pendi.

De voorbereiding op ontwikkeling nieuw Ondersteuningsplan Passend Onderwijs van Profi Pendi is in 2019 gestart. Het OOGO gaat in 2020 plaatsvinden.

6.

We ondersteunen initiatieven gericht op de aansluiting bij het bedrijfsleven en stimuleren bedrijven actief tot samenwerking met het beroepsonderwijs, o.a. voor stage- en leerwerkplekken.

Voorbeelden van initiatieven zijn de samenwerking van de Ambachtsschool op de Museumwerf met ROC Midden-Nederland, en de ontwikkeling van het Natuurkwartier.

7.

We inventariseren de behoeften van scholen in relatie tot het huidige aanbod van de genoemde maatschappelijke educatie-onderdelen.

In het NEA is in 2019 met schoolbesturen hierover gesproken. Er is afgesproken dat de gemeente een behoeftepeiling zal houden in 2020.

8.

In de planvorming van de nieuwbouw van onderwijshuisvesting worden groene en beweegvriendelijke schoolpleinen meegenomen.

We zijn gestart met het traject om te komen tot groene en beweegvriendelijke schoolpleinen. Het hiervoor ter beschikking gestelde budget wordt ingezet om voor Doorslag een plan te maken voor het schoolplein en naastgelegen openbaar terrein.

9.

Voor bestaande scholen stimuleren en faciliteren we initiatieven vanuit het programma BuitenWijs.

Naast leskisten, de natuur in de klas producten en de buitenlessen in het Natuurkwartier, De Hoge Landen is - met begeleiding van BuitenWijs - Het Vogelnest afvalvrije school geworden.

10.

In 2019 worden vanuit het Plan Onderwijshuisvesting en Sportaccommodaties plannen voor de wijken Doorslag en Vreeswijk ontwikkeld, samen met ouders en schoolbesturen.

In 2019 is gewerkt aan de ontwikkeling van de school- en sportaccommodatie in Doorslag en Vreeswijk. Door de scholen wordt gewerkt aan het verder uitwerken van de toekomstige samenwerking. Ook is een verkeersonderzoek in de wijk Doorslag uitgevoerd. De vernieuwing van sportaccommodaties duurt langer dan verwacht. We vinden het belangrijk dat het proces rond de ontwikkeling van de school- en sportaccommodaties in Doorslag en Vreeswijk zorgvuldig plaatsvindt. De samenwerking met onze partners kost tijd.