Jaarverslag 2019

Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Versterking eigen kracht

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Ook in 2019 zetten we ons in voor inwoners met armoede door het bieden van inkomensondersteuning. Dat doen we met de volgende accenten:

1.

We verbeteren de ondersteuning aan werkende armen en richten ons daarbij op zowel werkenden in loondienst als zzp’ers.

Met het UWV, de KvK en verschillende gemeenten in de regio zijn opties verkend om samen de ondersteuning aan werkende armen te verbeteren. Zzp’ers kunnen voor ondersteuning o.a. terecht bij Bureau Zelfstandigen in Utrecht, bij Werk en Inkomen Lekstroom en bij Stichting Overrood. We willen de mogelijkheden verder onderzoeken om samen met partners in de stad en regio deze groep beter te bereiken en de ondersteuning beter aan te sluiten op de behoeften van de groep.

2.

We implementeren het bijgestelde plan van aanpak van de kindregelingen in 2019 ten behoeve van een betere dienstverlening voor kinderen in armoede- en schuldsituaties.

Naar aanleiding van een evaluatie in december 2018 was het opstellen van een bijgesteld plan van aanpak niet nodig. De middelen van het Rijk samen met de middelen die we al bestemd hadden voor kinderen in armoede, zijn ingezet conform de vastgestelde bestedingslijnen. De betreffende budgetten zijn in 2019 niet geheel gebruikt. In 2020 worden, conform de aangenomen motie (M142), de regelingen die Stichting Leergeld voor de gemeente Nieuwegein uitvoert, beschikbaar voor een grotere groep kinderen.

3.

We starten met de MAATWERKplaats waarin casussen door professionals worden ingebracht die stuklopen op rechtmatigheidsvraagstukken om zo tot effectievere en goedkopere ondersteuning te komen.

In 2019 is gestart met de MAATwerkplaats. De betrokken professionals gebruiken bij elke casus hetzelfde afwegingskader en zijn in 2019 getraind in het gebruiken van deze methodiek. De MAATwerkplaats bevindt zich in de pilotfase en wordt in 2020 geëvalueerd.

4.

We verbeteren de toegang en de signalering van armoede- en schuldenproblematiek door nauwer samen te werken met partners in de stad.

Met een grote groep partners werken we nauw samen om ondersteuning voor inwoners te bieden met geldproblemen en om armoede- en schuldenproblematiek (vroegtijdig) te signaleren. Hier gaan we in 2020 mee door en breiden we verder uit naar partners die bij ingrijpende levensgebeurtenissen risicovolle schuldsituaties kunnen signaleren en kunnen doorverwijzen naar de juiste ondersteuning.

5.

We starten met de implementatie van onze preventieaanpak, enerzijds gericht op ingrijpende levensgebeurtenissen en anderzijds op jongeren.

In 2019 is een schuldpreventieaanpak ontwikkeld. In 2020 starten we met de uitvoering.

6.

We ontwikkelen onze ondersteuning bij schuldenproblematiek verder door met gedragswetenschappelijke inzichten als ondergrond.

De ondersteuning bij schuldenproblematiek op basis van gedragswetenschappelijke inzichten is verder doorontwikkeld. Enerzijds met de methodieken Krachtwerk en Mobility Mentoring, die centraal staan in de pilot Schuldenvrij. Anderzijds met de ontwikkeling van het plan van aanpak schuldpreventie.

7.

We zetten de pilot Schuldenvrij voort waarbij we 15 tot 18 huishoudens (alleenstaanden en/of gezinnen) met schulden intensief begeleiden om tot een succesvolle aanpak te komen met professionals die zijn opgeleid in de methodieken Krachtwerk en Mobility Mentoring.

Vanaf 2018 zijn via de Pilot Schuldenvrij 14 huishoudens begeleid volgens de methodieken Krachtwerk en Mobility Mentoring. Hierbij zijn we aangesloten op een onderzoek van het Raboud UMC. De pilot is in 2019 verder voorgezet en in oktober 2019 afgerond. De inzichten verwerken we in 2020.

8.

We starten met het bieden van effectieve ondersteuning aan jongeren tussen de 18 en de 27 jaar met schulden, om hen in staat te stellen hun opleiding af te maken of een baan te vinden.

Bij algemene en financiële vragen kunnen jongeren nu al terecht bij Jongerenwerk van Movactor, het Jongerenloket van WIL en het RMC en Jongerencoaching van de Algemene Hulpdienst Nieuwegein. Voor professionele ondersteuning kunnen inwoners terecht bij WIL. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar waar jongeren van 18 tot en met 27 jaar tegenaan lopen als zij schulden hebben.