Jaarverslag 2019

Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Versterking eigen kracht

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

We versterken en realiseren laagdrempelige algemene voorzieningen op het gebied van ontmoeting, maatjes, vervoer, netwerkversterking, informatie en advies om het zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen te faciliteren.

In samenwerking met verschillende (in)formele partners en met behulp van bewonersinitiatieven is het wijkaanbod maatjes, eetmogelijkheden, vervoer, netwerkversterking en ontmoetingsplekken versterkt en uitgebreid.

2.

De huidige recreatieve vormen van de maatvoorziening dagbesteding proberen we zoveel mogelijk onder te brengen in de algemene voorziening in de wijk (laagdrempelig en preventief).

De recreatieve dagbesteding in de wijken als laagdrempelige algemene voorziening is in de voorbereidende fase. In 2020 wordt gestart op één van de buurtpleinen. Er wordt uitgegaan van een groeimodel.

3.

In samenwerking met de Hogeschool Utrecht en Santé Partners geven we het huidige maatschappelijk werk een kwalitatieve impuls om dit zo beter aan te laten sluiten op de werkwijze van Geynwijs.

Geynwijs professionals en maatschappelijk werkers hebben, onder begeleiding van de Hogeschool, samengewerkt op casusniveau en gesprekken gevoerd over de inhoud van hun werk. Hieruit is een aantal aanbevelingen gekomen over hoe het maatschappelijk werk effectiever kan aansluiten op de vraag van de inwoner i.r.t de werkwijze van Geynwijs. Het maatschappelijk werk gaat in 2020 met een nieuw profiel aan de slag en wordt in de algemene voorziening gepositioneerd.

4.

We breiden de aanpak tegen eenzaamheid uit door in te zetten op een outreachende aanpak om te bewerkstelligen dat inwoners gebruik kunnen maken van de algemene voorzieningen op het gebied van maatjes en ontmoeting.

In het tweede kwartaal van 2019 heeft de gemeente de 5 pijlers van de landelijke aanpak “samen tegen eenzaamheid” ondertekend en een bijeenkomst georganiseerd om het onderwerp meer onder de aandacht te brengen. In vervolg hierop is ook meegenomen wat er al op landelijk niveau goed werkt en als best practice is aangemerkt. Het laatste kwartaal van 2019 zijn partijen gestart met de voorbereidingen van een signaalpunt eenzaamheid om eenzaamheid beter op te sporen. Vrijwilligersorganisaties en welzijn gaan vervolgens met eenzame inwoners in gesprek (als zij hiervoor openstaan) om ze te stimuleren om meer mee te doen of om contacten op te bouwen.

5.

We bereiden een sluitende integrale aanpak laaggeletterdheid voor waarin ook de verbinding met onderwijsachterstanden wordt geborgd, in Nieuwegein met Prago en de SBN en zo mogelijk in Lekstroom.

Voor wat betreft de sluitende integrale aanpak laaggeletterdheid hebben wij een analyse gemaakt van het aanbod. Wij hebben u tweemaal geïnformeerd over de stand van zaken van de uitwerking van de motie en verwachten dat besluitvorming over de integrale aanpak van laaggeletterdheid in 2020 zal plaatsvinden.

6.

We zorgen voor een goede wijkzorginfrastructuur voor ouderen en stimuleren dat (in)formele zorg in de wijk meer als team/netwerk gaat samenwerken rondom kwetsbare ouderen.

Met twee gezondheidscentra zijn samenwerkingsafspraken gemaakt over integrale ouderenzorg. De Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH) ouderenzorg heeft korte lijntjes met welzijn en Geynwijs.

7.

We zetten in op een nieuwe vorm van arbeidsmatige activering die meer gericht is op perspectief en uitstroom naar (on)betaald werk en sluiten zo aan op de pilot werkteam.

Deze arbeidsmatige activering wordt geleverd door een aantal (voornamelijk lokale) partijen en behoort tot het palet aan maatregelen dat ingezet wordt door het werkteam.

8.

In Nieuwegein Werkt faciliteren we ondernemers, zorgaanbieders en opleidingen om leerwerktrajecten te ontwikkelen in de stad. We zoeken met name naar initiatieven die iets toevoegen aan het palet dat Nieuwegein al bestaat, en die de kansen op betaald werk vergroten, voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt en inwoners met een beperking

We zetten werkleertrajecten in maatwerk in, bijvoorbeeld bij de Verhuisservice, WederX, La Caza. de Kringloop en bij individuele werkgevers. Een nieuwe initiatief is bijvoorbeeld de sociale coöperatie Stek-Up voor startende zelfstandig ondernemers.

9.

We gaan in de regio Lekstroom aan de slag met een heroriëntatie op de opdracht, kaders en vormgeving van de GR WIL. Dit is nodig om de stap naar integrale wijkteams te maken.

De heroriëntatie op de opdracht, kaders en vormgeving van de GR WIL is vastgelegd in de Innovatieagenda 2019-2020 Gemeenten-WIL. Een belangrijke pijler hierin is de inrichting van de lokale werkteams in de Lekstroomgemeenten en de samenwerking tussen werkteams en WIL.

10.

We zetten voor kwetsbare jongeren in op doorstroom naar vervolgonderwijs en werk

We hebben de sluitende aanpak tussen Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC), WIL en Praktijkonderwijs/Voortgezet Speciaal Onderwijs en MBO en zorg voortgezet.

11.

Om een snelle inburgering en integratie mogelijk te maken wordt het in 2018 vastgestelde plan van aanpak statushouders uitgevoerd. De focus ligt in 2019 op het activeren van statushouders naar (arbeids-)participatie. In overleg met WIL, Vluchtelingenwerk en andere interne en externe partijen zetten we een sluitende aanpak participatie statushouders op.

Toeleiding naar werk is en wordt opgepakt door het Lokaal Werkteam.
De pilot Droomstatus is uitgevoerd. We hebben een aantal waardevolle lessen geleerd in deze pilot. We kregen een beter beeld van hoe statushouders hun gewenste baan voor zich zien en hoe deze te vertalen naar een realistisch beeld. De training die Droomstatus aanbood aan de deelnemers is via een train de trainersconcept overgedragen aan de werkcoaches binnen het Lokaal Werkteam.
Er is geïnvesteerd in de samenwerking tussen het Lokaal Werkteam en Steunpunt Vluchtelingenwerk Nieuwegein om wisselwerking tussen maatschappelijke begeleiding en participatie te versterken.
De voorbereidingen voor de wetswijziging inburgering (1 januari 2021) zijn van start gegaan. Dit stemmen we af binnen de regio Lekstroom en op U16 niveau.
In de Voortgang aanpak statushouders 2019-2020 staat beschreven wat deze voorbereidingen behelzen en hoe we de integrale aanpak voortzetten en intensiveren waar nodig.